Hallo zorgverlener, vertel jij je cliënt over complementaire behandelingen?

Deze bijeenkomst is voorbij. Je kunt hier de opname terugkijken.

 

Ontmoetingsmoment over de mentale gezondheid van jeugdigen en jongvolwassenen.
22 november 2022 van 11:00 – 12:00 uur, De Stadstuin, Kaap Hoorndreef 66, kamer 2.08 te Utrecht (en Zoom)
Georganiseerd door Complementaire Zorg Utrecht

 

In week 47 organiseert de gemeente Utrecht de Week van het Utrechts Gezondheidsprofiel. Zij presenteert hier de resultaten van een brede gezondheidsenquête onder de Utrechtse bevolking, waaronder cijfers en trends over de mentale gezondheid van jeugdigen en jongvolwassenen.

Complementaire Zorg Utrecht is een samenwerkingsverband tussen complementair therapeuten met een praktijk in Utrecht. Complementaire behandelingen zijn geen vervanging van reguliere behandelingen, maar zijn aanvullend. Om goed te kunnen afstemmen, is samenwerking tussen complementaire en reguliere zorgverleners van groot belang. Vijf therapeuten die werken met jeugdigen en jongvolwassenen willen met deze ontmoetingsochtend hieraan graag hun steentje bijdragen.

Dus ben je (of ken je) een huisarts, POH GGZ, bedrijfsarts, psycholoog, buurtwerker of professional in het onderwijs en werk je veel met jeugdigen en jongvolwassenen met een uitdaging op het gebied van mentale gezondheid? Kom op de thee!

Tijdens onze bijeenkomst worden presentaties gegeven door complementair therapeuten over shiatsu therapie, gestalt therapie, craniosacraal therapie, energetische therapie en lichaamsgerichte psychotherapie. We vertellen kort wat elke complementaire therapie inhoudt en wat het voor jeugdigen en jongvolwassenen kan doen. Na afloop is het op de locatie mogelijk om gesprekken te hebben met individuele therapeuten. Haak je aan via zoom, kun je je vragen achteraf stellen per e-mail. Wij spelen ze dan door aan de therapeut van jouw keuze.

Er kunnen maximaal 25 deelnemers meedoen aan de live bijeenkomst in de Stadstuin.
Via Zoom kan een onbeperkt aantal deelnemers de bijeenkomst volgen en de opnames worden (mits goed gelukt) na afloop online gezet.

Meld je aan via onderstaande knop ‘Aanmelden’.

Bij de Stadstuin kun je gratis parkeren en er rijden bussen (1, 11, 6, 7) vanaf stations Utrecht Centraal en Utrecht Overvecht.

Piet Leunis

Met Meridiaan Shiatsu richt ik mij op psychische en emotionele klachten.

Shiatsu is een manuele therapie uit Japan, gebaseerd op de Chinese geneeskunde, waarbij met vingerdruk de energiebalans in het lichaam wordt gestimuleerd.

Gebeurtenissen uit het verleden of veranderingen in werk, opleiding of persoonlijk leven kunnen je uit balans brengen. Dit kan samengaan met piekeren, angsten, neerslachtigheid en slapeloosheid. Shiatsu versterkt het zelf genezend vermogen en helpt daarmee om te herstellen.

Johan Matton

FonteinEnergie is een praktijk voor (biodynamische) craniosacraal therapie, gelegen in de wijk Lombok.

Craniosacraal therapie is een vorm van beweegzorg waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Deze therapievorm heeft als aangrijpingspunten het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem van het lichaam. Hierbij wordt de ‘klacht’ niet eenzijdig behandeld, maar wordt het lichaam als geheel benaderd. Uitgangspunt hierbij is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

Jean Arthur

Mijn naam is Jean Arthur en ik ben Gestalttherapeut in Utrecht.

Samen met cliënten kijk ik naar zowel de krachten als de valkuilen van patronen. Door het veld van de cliënt te verkennen, komt inzicht in hoe een patroon is ontstaan. Een patroon is tenslotte ooit een creatieve en vaak gezonde respons op een (oude) situatie. Vaak blijft een patroon moeilijkheden geven, omdat er een situatie uit het verleden is die om afronding vraagt. Deze afronding vraagt een zorgvuldig doch creatief proces van experimenteren en gewaarwording van  cliënt en therapeut.

Ik werk veel met trauma uit de kindertijd. Dit werk vraagt sensitiviteit, vaardigheid en aanwezigheid.

Rinie van Leeuwen

Praktijk Rinie van Leeuwen, lichaamsgerichte (psycho)therapie

Vanaf heel jong, hebben we een drang om te leven en daarin ontwikkelen we een aanpassingsvermogen en ontstaat er een bepaalde levenshouding. Vaak krijgen we last van deze levenshouding, we ervaren dat we het leven te weinig leven zoals we ons dat hadden voorgesteld of ervaren dat het niet in overeenstemming is met onze verlangens. Er ontstaan psychische en lichamelijke klachten en vaak een gevoel dat we ons zelf kwijt zijn.

Mijn manier van werken bestaat uit gesprek en lichaamsgerichte oefeningen en ik werk vanuit contact. Ik zorg voor een open sfeer waarin je kunt voelen, kan ontspannen en jezelf kunt zijn.

Merel de Waard

Lied van de Merel, praktijk voor energetische therapie en natuurgeneeskunde te Utrecht

Opgevoed met één been in de wetenschap en één in spiritualiteit, sta ik dagelijks (o.a. jongvolwassen) cliënten bij die worstelen met psychotische ervaringen en spirituele ontwikkeling. Door complementaire en reguliere psycho-educatie, gesprekstherapie, traumabehandeling, leefstijlinterventies, fytotherapie en energetische behandelingen help ik verdere episodes te voorkomen. Hierbij is veel aandacht voor het duiden van de ervaringen en de relatie met zingeving. Samenwerking met de betrokken reguliere zorg is voor mij een vanzelfsprekendheid.