Retraite 26 – 30 juni 2023

(Mogelijk om je verblijf te verlengen tot 3 juli, inclusief privé sessie)

“We zijn onze pijn niet. Pijn en weerstand lossen vanzelf op als we ze niet vasthouden, als we bereid zijn met nieuwe ogen te kijken en onze gevoelens de stroom te laten volgen die diep in ons aanwezig is. Wat er overblijft, zijn wij, precies zoals we zijn. Rustend in onze eigen kracht, vol verlangen om te geven, vol bereidheid om te ontvangen.”

Traumaverwerking gaat soms vanzelf, soms heb je wat hulp nodig van anderen. Goede traumatherapeuten zijn goud waard. Goede therapeuten die daarnaast voldoende kennis hebben van psychose en de raakvlakken met spirituele ervaringen nog meer. In deze retraite kun je als therapeut (of niet-therapeut) aan den lijve ondervinden wat energetische traumatherapie kan doen. Energetische traumabehandeling rust op de fundamenten van een sterk, doorleefd, betrokken en geheeld mens. In deze retraite gaan we samen ons proces aan, op weg om onze diepste dalen om te zetten in kracht om onszelf en anderen te begrijpen, omarmen en ondersteunen.

Gedurende de retraite nemen we de tijd om in onszelf tot rust te komen, onze pijnstukken te doorvoelen in aanwezigheid van de ander en ons te koesteren in de prachtige natuur van de Achterhoek. Een gedeelte van de retraite bestaat uit groepssessies, met voldoende ruimte om deze te integreren. Tijdens de inhoudelijke workshops gaan we in op de energetische visie op trauma, psychose en spiritualiteit en leren we technieken hoe we onszelf en anderen kunnen ondersteunen bij psychosegevoeligheid / extreme hooggevoeligheid. Merel de Waard geeft workshops Trauma Energetics, zang- en klankhealing en begeleidt de groepssessies. Eveline Hund geeft een bijzondere workshop Braingym bij Trauma, waarbij we kennismaken met een methode om in de beweging onze stroom terug te vinden.

De avonden houden we vrij om voor het slapen gaan tot jezelf te komen. Dat kan in je eentje, door de rust op te zoeken in de natuur of in je kamer, maar ook samen, bij de vuurschaal, of juist in de gezamenlijke binnenruimte of een gezamenlijke wandeling. Op drie avonden hebben we een optionele invulling. Eén van de avonden kun je meedoen aan een sjamanistisch klankritueel met fluitiste Henriëtte Verhoef. De andere avond verzorgt Merel een klankschaalmeditatie voor het slapen gaan. De laatste avond zoekt ‘dichtende conducteur’ Pytr voor elke deelnemer een gedicht uit dat past bij de fase waar je op dit moment in zit.

Vrij bewegen tijdens de retraite

Alle activiteiten zijn optioneel. Wil je ergens niet aan meedoen, of moet je tussentijds met een activiteit stoppen, dan is dat helemaal ok. Je eigen instinct en intuïtie zijn leidend. Wil je graag geaccrediteerd worden en heb je één van de sessies niet meegedaan / mee kunnen doen? Dan kun je deze later als losse dag inhalen om alsnog geaccrediteerd te worden, of je kunt inhalen door middel van een supervisietraject.

Privé sessie en langer blijven

Het programma van de retraite duurt vijf dagen. Je kunt het aansluitende weekend bijboeken om in de accomodatie te verblijven en meer tijd voor jezelf te nemen. Deze verlenging is inclusief een privé sessie met Merel.

Docenten

De retraite wordt begeleid door Merel de Waard. Zij is EMDR therapeut en energetisch traumatherapeut met als specialisatie psychosegevoeligheid en spiritualiteit. Vanuit haar achtergrond als antropologe geeft ze bedding aan bijzondere ervaringen en tekent ze verhalen op van mensen die hun transformatieproces met haar willen delen. De technieken die ze in haar praktijk heeft ontwikkeld, de waarnemingen die ze heeft gedaan en de ervaring die ze heeft opgedaan heeft ze gebundeld tot twee cursussen, onder andere te volgen in de vorm van deze retraite. Andere vormen zijn de groepslessen en supervisietrajecten in Utrecht.

Bij meer dan 6 deelnemers krijgt Merel versterking van Marjolein van der Burgt. Marjolein is energetisch traumatherapeut en Soulbody fusion facilitator. Met haar warme persoonlijkheid draagt ze bij aan een veilige bedding tijdens de retraite.

Kennismakingsgesprek / Intake

De retraite is in principe een groepsgebeuren, waarbij elke deelnemer verantwoordelijk is voor zichzelf en we als groep en individuen met elkaar in verbinding blijven om onszelf én elkaar te dragen. Elke deelnemer wordt van tevoren uitgenodigd voor een intakegesprek om je belastbaarheid en verwachtingen te bespreken. In dat gesprek kun je ook je vragen stellen om te beslissen of deze retraite voor jou de bedoeling is.

Online materialen

De online cursussen ‘Het menselijk energieveld’, ‘Trauma vanuit energetisch perspectief’ en ‘Psychose, trauma en spiritualiteit’ krijg je bij de retraite. Had je deze al los aangeschaft? Dan krijg je korting op de retraiteprijs. Neem hiervoor contact op met de docent.

Accreditatie

Ben je therapeut, dan krijg je de geaccrediteerde certificaten ‘Energetisch traumatherapeut’ en ‘Complementair ondersteuner psychose en spiritualiteit’ na afronding van de retraite en de online cursus.

Bij de retraite hoort een terugkomdag in Utrecht. Deze is alleen verplicht voor therapeuten die voor accreditatie in aanmerking willen komen. De datum van de terugkomdag spreken we met elkaar af via een datumprikker na afloop van de retraite.

De inhoud van de retraite is geaccrediteerd door KTNO.

Meer lezen?

Je kunt meer lezen over Merel en haar werk op haar website: www.liedvandemerel.nl

Programma

Dag 1

Vanaf 10:00u aankomst, thuiskomen in je kamer, struinen in de tuin, thee of koffie

11:00u Elkaar begroeten met een joik-ritueel (native zang) + meditatie

12:00u workshop ‘mijn verhaal’

13:00u lunch

14:00u groepssessie, thema ’emotieregulatie’

18:00u avondeten

avond vrij om te zijn met jezelf of met anderen.

20:00u kampvuur voor wie wil. Mogelijkheid om in de omgeving te gaan wandelen

Dag 2

9:00u ontbijt

10:00u Begroeten van de dag met joik en (wandel- en beweeg)meditatie

11:00u workshop waarnemen en healingtechnieken 1

13:00u lunch

14:00u groepssessie

18:00u avondeten

avond vrij om te zijn met jezelf of met anderen

20:00u Klankschaalmeditatie

 

Dag 3

9:00u ontbijt

10:00u Begroeten van de dag met joik en (wandel- en beweeg)meditatie

11:00u Healingsessie

13:00u lunch

14:00u Braingym bij Trauma, door Eveline Hund

18:00u avondeten

avond vrij om te zijn met jezelf of met anderen

20:00u Sjamanistisch klankbad met fluittiste Henriëtte Verhoef

Dag 4

9:00u ontbijt

10:00u Begroeten van de dag met joik en (wandel- en beweeg)meditatie

11:00u workshop waarnemen en healingtechnieken 2

13:00u lunch

14:00u groepssessie

18:00u avondeten

avond vrij om te zijn met jezelf of met anderen

20:00u Pytr deelt gedichten uit

Dag 5

9:00u ontbijt

10:00u Begroeten van de dag met joik en (wandel- en beweeg)meditatie

11:00u workshop trauma, psychose en spiritualiteit

13:00u lunch

14:00 healingsessies

16:00u afscheid

Dag 6, 7 en 8

Eventueel verlenging mogelijk inclusief een privé sessie met Merel, kijk bij de aanmeldinformatie. Vertrek is dan op de ochtend van dag 8.

Praktisch

Data:

26 – 30 juni 2023
26 juni – 3 juli 2024 inclusief verlenging

3 – 7 juni 2024
3 – 10 juni 2024 inclusief verlenging

Tijden:

Dag 1 10:00u inloop, eerste workshop 11:30u
Dag 5, afscheid om 16:00u
Dag 8, afscheid voor verlengers om 9:00u

We eten drie keer per dag een gezamenlijke veganistische maaltijd.
Er is voldoende fruit, thee en koffie voor tussendoor.
Indien je het van tevoren aangeeft, kunnen we rekening houden met allergieën of intoleranties.

Zelf meenemen

Neem kleding mee die past bij het seizoen
Fijne wandelschoenen
Eventueel je eigen meditatiekussen of -krukje. Er zijn voldoende fijne zitplaatsen in de ruimte waar we bij elkaar komen.

Locatie

Rezonans
Oude Borculoseweg 12
7231 PR Warnsveld
Telefoon docent Merel de Waard: 06 – 396 22 324
Telefoon locatie-eigenaresse Ans de Graaf: 06 – 5125 7921

Routebeschrijving

 

Varianten

Je kunt de retraite volgen als therapeut of als niet-therapeut.
 
Variant voor therapeuten
Hierbij zijn inbegrepen:
– intake (kostenloos, om vast te stellen of meedoen voor jou een goed idee is)
– vijf dagen en vier nachten
– verblijf in een luxe bed & breakfast (met twee tot drie personen op één kamer)
– alle maaltijden (veganistisch), fruit, thee en koffie tussendoor
– maximaal 12 deelnemers
– maximaal 6 deelnemers per begeleider
– alle workshops tijdens de retraite: groepssessies, inhoudelijke workshops, sjamanistisch klankbad, klankschaalmeditatie en gedichtenavond
– drie online cursussen
– terugkomdag (datumprikker)
– nazorgmoment per mail, telefoon of videobellen
– geaccrediteerde certificaten ‘Energetisch traumatherapeut’ en ‘Complementair ondersteuner psychose en spiritualiteit’
 
Variant voor niet-therapeuten
Het pakket voor niet-therapeuten is zonder de online cursussen en de terugkomdag. Voor de rest is het programma hetzelfde. Je kunt ervoor kiezen om de twee workshops over therapeutische praktijk en houding niet te volgen en in plaats daarvan in de omgeving te wandelen, in de tuin of op je kamer te ontspannen. Ben je geen therapeut, maar wil je toch ook graag de online cursussen en de terugkomdag meemaken? Dat mag. Dan boek je het pakket voor therapeuten.
 
Verlenging en privé sessie
Het is mogelijk om een privé sessie te boeken en wat langer op de locatie te blijven. Er is dan geen programma meer, maar je blijft nog drie nachtjes slapen en kunt in de omgeving wandelen. Op één van de twee verlengingsdagen mag je een privé sessie inplannen met Merel. Je verblijf is inclusief maaltijden.
 

Korting

Heb je een laag inkomen? Er is een inkomenskorting mogelijk van 30%. Hiervoor is beperkt plek om ervoor te zorgen dat we de accomodatie, eventuele extra begeleiding (bij een groep groter dan 6 personen) en catering kunnen betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen overleg je een bewijs van je inkomen van vorig jaar op bijstandsniveau. Stuur hiervoor een mail aan de docent. De inkomenskorting is niet stapelbaar.

Corona

Er wordt geen QR-code gevraagd. Tijdens het vakonderwijs wordt geen afstand gehouden. Bij coronaklachten vragen we de deelnemer om thuis te blijven.

Meer informatie? Bel of stuur een mail naar de docent.